Truth or dare

 

Misschien heb je al een paar blogjes van me gelezen. Het lastige bij het schrijven ervan is dat de meningen van de experts uiteenlopen en onderzoeksresultaten elkaar tegenspreken. En wie moet je dan geloven?

Voor jou als lezer zal dat misschien net zo ingewikkeld zijn. Want Sonja Bakker zegt iets heel anders dan dokter Frank en paleo is 180 graden anders dan vegan. En al die aanhangers verkondigen dat zij ‘de waarheid’ vertellen. Maar wat is de waarheid? Een paar voorbeelden.

Van een koolhydraatarm dieet val je af

De voorstanders: Ja hoor, dat klopt. Mijn tante heeft het dieet gedaan en die is er 35 kilo mee afgevallen.

De tegenstanders: Koolhydraten zitten ook in fruit en groenten. Je maakt mij toch niet wijs dat die ongezond zijn.

Mijn waarheid? Als je geraffineerde suikers uit je voeding weglaat, dan krijg je automatisch minder calorieën binnen. Je eet namelijk geen koek en snoep meer en je drinkt geen frisdrank. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan val je in de meeste gevallen af. Een wortel of een rode biet op de verbodslijst zetten omdat er koolhydraten in zitten is echt niet nodig.

We moeten paleo eten, net als de oermens

De voorstanders: Klopt. Ons spijsverteringskanaal is in de loop der tijd nauwelijks aangepast. We kunnen daarom het beste eten zoals we toen deden. Hoe? Door dingen te eten die we toen als jager en verzamelaar aten.

De tegenstanders: Sja, beetje lastig vergelijken. Toen rende je een halve dag achter een hert aan. Tegenwoordig gaan we met de auto naar de supermarkt om daar een kiloknaller te kopen, die ingespoten is met water en andere ellende. Bovendien zijn er nu zoveel mensen, dat veel vlees eten milieutechnisch niet verantwoord is.

Mijn waarheid? Onbewerkt eten (vers, niet uit een pakje of zakje) is het gezondst. Waar je dat kunt jagen en verzamelen? In de buitenste paden van de supermarkt of op de markt. Onbewerkt voedsel bestaat uit één ingrediënt. En die kun je zelf naar hartenlust mixen en mengen. En elke dag vlees eten is niet nodig. Dat deden de jagers ook niet.

Je moet altijd ontbijten

De voorstanders: Ja, want de motor moet op gang komen. Niet ontbijten compenseer je later op de dag door extra te snaaien. Door eerst te ontbijten en dan te sporten, lever je betere sportprestaties, omdat je meer energie hebt.

De tegenstanders: De mens is geen machinekamer met een motor en brandstof. Alles draait gewoon door, ook zonder ontbijtje. Door eerst te sporten en dan te ontbijten, verbrand je de resterende koolhydraten uit je voorraad en vervolgens ga je over op vetverbranding. Dat voordeel heb je niet door eerst te ontbijten.

Mijn waarheid: Doe waar je je goed bij voelt. Voel je je slap zonder ontbijt? Eet dan wat. Moet je er niet aan denken om op je nuchtere maag aan de havermout te gaan? Neem dan je ontbijt wat later. Of lunch uitgebreider.

En zo kan ik nog wel even doorgaan

De moraal van het verhaal: doe wat bij je past. Het veranderen van je lifestyle heeft de meeste kans op succes als je dichtbij je eigen gewoonten blijft. Maak dus je eigen persoonlijke keuzes. Met een persoonlijke trainer, die je alle voors en tegens kan vertellen. En met wie je samen kunt uitproberen welke ‘truth’ het beste bij jou past. Aan jou om met ‘dare’ de uitdaging aan te gaan.

Welke dilemma’s heb je nog?

Leg ze me voor. In een bericht hieronder of in een persoonlijk gesprek, waarvoor je vrijblijvend een afspraak met me kunt maken.