Voor de generatie die Ome Willem niet kent: deze favoriete tv held van kinderen riep deze zin altijd in zijn uitzending, wat hem een gillend ‘NEE!!’  vanuit de zaal opleverde. Al die kinderen zijn nu volwassen. Ongeveer de helft van hen is te dik, volgens de statistieken. Als ze tóen dat broodje poep geaccepteerd hadden, lag dat getal misschien wel heel anders.

Ik ga het uitleggen.

Gisteren was er een uitzending van Nieuwsuur, waarin een aantal vrouwen met overgewicht vertelt dat ze het lijnen beu zijn. Ze accepteren zichzelf zoals ze zijn en geven een betere gezondheid prioriteit boven een ideaalgewicht. Natuurlijk vond heel Nederland daar wat van en er kwamen heel wat ongenuanceerde meningen uit de krochten van social media. In de komende blogs daarom wat nuance hier en daar. Omdat het niet zo zwartwit is als het lijkt.

 

Als eerste dat broodje poep dus.

Uit onderzoek is gebleken dat darmbacteriën invloed hebben op je gevoeligheid om dik(ker) te worden. Kinderen die in de eerste zes maanden antibiotica krijgen (wat je darmflora negatief beïnvloedt) hebben later vaker te kampen met overgewicht en obesitas.

 

Voor kinderen die via een keizersnee geboren worden geldt hetzelfde. Dat komt omdat ze tijdens de bevalling niet in aanraking komen met de bacteriën van hun moeder. Ik weet het, het is een raar praatje, maar je kunt je er vast wel een voorstelling van maken. Als je dat tenminste wilt.

 

Toen er voldoende vermoedens waren in deze richting, zijn onderzoekers ermee gaan experimenteren. Eerst met muizen. Slanke muizen kregen darmbacteriën van dikke muizen en mensen toegediend en werden prompt dikker.

 

Daarna ging de wetenschap een stapje verder. Mensen met ernstig overgewicht kregen capsules met darmflora van slanke mensen. De eerste resultaten zijn hoopgevend, maar de capsules liggen voorlopig nog niet bij de drogist. Een aantal testpersonen ontwikkelde namelijk tijdens de proef een auto-immuunziekte. En dat wil je ook niet. Ren dus niet met je lepel naar het hondenuitlaatveld, maar wacht verder onderzoek nog even af.

 

Kun je dus gewoon de ‘schuld’ aan je moeder of aan je darmen geven?

Nee, dat is een beetje te makkelijk. Er zijn nog meer factoren. Daarover een volgende keer. Leefstijl blijft natuurlijk ook een belangrijke factor.

Met je darmflora kan ik je niet helpen, maar met die leefstijl wel. Kom een keer langs, dan kijken we daar eens naar. Dat is tenslotte de factor die je wél zelf kunt beïnvloeden.

 

 

Bron: ‘Lichter’ van William Cortvriendt. De negen wetenschappelijke onderzoeken waarnaar hierboven gerefereerd wordt, staan in de referentielijst op blz. 275 en 276 (nr. 4-12). .

 

YouTube filmpje van Ome Willem zien?