Sociale Druk

Ben je gezond en fit voor jezelf of voor een ander?
In Augustus verschenen er her en der wat artikelen over sociale druk bij een gezonde levensstijl.
Een hot item natuurlijk als Personal Trainer.
Grappig dacht ik, want het zat al een tijdje in de pijplijn om er zelf een artikel over te schrijven.
Soms parkeer ik dan een idee naar mijn achterhoofd om er later op terug te komen maar om eerlijk te zijn wist ik ook niet goed waar te beginnen dit keer.
Dus ik was blij met wat nieuwe inspiratie en kan er nu zelf lustig om los schrijven.

Social Media

Zelf heb ik die sociale druk niet altijd zo gezien als Personal Trainer. Ik heb geen overgewicht en ik ben fit. Ik sport omdat ik het lekker vind, ik eet gezond omdat ik mij er goed bij voel.
Mede door Social media kreeg ik wel eens de indruk dat er ook mensen zijn die sporten en gezond eten omdat ze denken dat het moet.
Ze kijken naar de buitenwereld en voelen een mate van druk om te ‘presteren’ voor de anderen.
Voor wie doe je het nou eigenlijk? Voor jezelf toch? Het is jou’n lijf, en je hoeft je toch niets aan te trekken van een ander?
Toch blijken we heel gevoelig voor hoe anderen ons zien en wat anderen van ons denken.

#HASHTAG

#fit#fitboy#fitgirl#gym#gymlife#workout#training#abs#fitbody#musscle#curves#personaltrainer#personaltraining Moet ik verder gaan….?
Het zijn Hashtags. Ze worden gebruikt om een foto in een bepaalde categorie te plaatsen. Instagram is hier heel bekend om.
Als je een foto plaatst om Instagram met deze zogenoemde hashtags dan krijg je namelijk ‘likes’ van bekenden of onbekenden die jou hebben gevonden middels deze hashtags.
Kort heb ik er ook aan mee gedaan. Mijn marketing adviseur gaf aan dat het goed was voor mijn business en dat ik op deze manier nog beter werd gevonden.
Andere personal trainers zag ik hetzelfde doen dus voelde ik ook de ‘druk’ om mee te gaan en niet achter te blijven.

Sociale druk

Zo makkelijk laat je je soms mee slepen. Je ziet een foto voorbij komen en denkt: Ja, maar dat wil ik ook.
Zo liet ik mij #meeslepen omdat het goed zou zijn voor mijn vindbaarheid.
Ik vraag mij af of al deze mensen die deze foto’s plaatsen het voor zichzelf doen of graag aan de wereld willen showen hoe ‘goed’ ze bezig zijn.
De buurjongen of het buurmeisje om de hoek denkt vervolgens dat wat ze zien dat dat de huidige norm is en willen dit ook.
Ik ben er overigens mee gestopt. Ik heb de foto’s laten staan maar ga met Instagram wel een andere weg inslaan.
Hoewel ik er niet erg actief mee ben wil ik als Personal trainer het medium graag gaan gebruiken om anderen te inspireren met verhalen van klanten die een mooi resultaat hebben bereikt.

Omdat een ander het zegt..

Mijn punt als personal trainer hierbij is dat ik die druk niet de manier vind om te motiveren.
Immers start het met intrinsieke motivatie en vind ik dat je je niet moet laten beïnvloeden door slechts een klein % die je voorbij ziet komen op o.a Instagram met het ‘perfecte lichaam’.
Sterker nog, soms erger ik mij er aan als Personal Trainer.
Je moet beginnen met sporten omdat je het zelf graag wilt en snapt dat dit goed voor je is. Dit hoef echt niet elke dag te zijn of soms voor sommige 2 keer per dag.
Hetzelfde met gezond eten. Je hoeft echt niet elke dag ineens een avocado te gaan eten omdat Rens Kroes zegt dat dit gezond is.
Hoewel Rens Kroes overigens naar mijn menig een goed boek heeft geschreven betekent dit niet dat we elke dag iets uit haar boek moeten gaan eten.
Bepaal je eigen doel en wees tevreden. Bepaal ook je eigen weg hier naar toe en laat je alsjeblieft niet teveel beïnvloeden door anderen.
Om er een cliché in te gooien, ‘iedereen is anders en heeft een individuele aanpak nodig’.
Zo kijk ik als Personal Trainer altijd naar iemand zijn werk, gezinsleven, hobby’s e.d.
Een individuele aanpak werkt stukken beter dan een trainingsschema van internet plukken om die #Killerbody te krijgen.

#sluit.

‘Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze schaduw die ons het meest beangstigt.’
~Nelson Mandela~