Op 1 januari begon ik met het CLP. Inmiddels ben ik bijna 25 kilo lichter. En terwijl ik dat opschrijf reken ik het drie keer na, omdat het voor mij (de eeuwige lijner) bijna onwerkelijk is. Vanaf mijn maximum is er nu 40 kilo af Maar ik ben er nog niet. Op naar de laatste loodjes.

 

Jee, wat is je geheim?

Dat is ongeveer de meest gehoorde reactie. Het antwoord is teleurstellend simpel: anders eten en meer bewegen. En dat is niet één keer per week op de lopende band lopen, terwijl je naar Goede Tijden kijkt. Het was namelijk best bikkelen met zo’n 8 km per dag lopen, drie keer per week een uur naar de personal trainer en verder zoveel mogelijk bewegen in je dagelijkse leven. Dus inderdaad die trap in plaats van de lift en je auto zo ver mogelijk parkeren als je boodschappen gaat doen.

 

Afvallen zit tussen je oren

Als je een paar kilo te zwaar bent, dan hou je waarschijnlijk van lekker eten. Als je tientallen kilo’s te zwaar bent, dan is er meestal wat anders aan de hand (afgezien van medische oorzaken). Dan eet je bijvoorbeeld je ellende weg of je compenseert wat minder leuke gevoelens met eten. Nadeel is dat het maar even werkt. Die kilo’s zitten vervolgens langer aan je billen dan het leegeten van dat zakje chips duurde. Tijd voor wat mental coaching dus. In dit geval van Eelke ter Avest en Simone van Groning Brockhuis. Ere wie de ere toekomt. Rare gewoonten blijk je af te kunnen leren, net zoals je ze ooit aangeleerd hebt.

 

Wat is er veranderd?

Het gaat zo geleidelijk dat je het nauwelijks merkt. Totdat je kleren van je lijf afglijden, je riem te weinig gaatjes heeft en de stoelen in het vliegtuig ineens zo breed lijken. Ik heb op het strand een bikini aan (je kunt discussiëren of ik bikiniproof ben, maar het gaat om het idee). De confectiematen zijn weer in zicht en ik hoef me die eindeloze maatschappelijke discussies over wel/niet dik niet meer aan te trekken.

 

Duur, lui en karakterloos

Die discussies bleken mijn gevoelige punt. Iedereen mocht een mening over mijn heupen hebben en verkondigen. Ook zakelijk. Via Linkedin kreeg ik berichten van zakelijke contacten die weleens een robbertje wilden stoeien met een ronder type dan hun eigen vrouw en na een fotoshoot in de Margriet over ‘Hollands welvaren’ had ik er een stalker bij. Daarnaast waren er natuurlijk ook de negatieve reacties. Ik schijn de maatschappij veel geld te kosten, gezien mijn diverse ziekten (ik ken mijn huisarts alleen in verband met een sportblessure), ik ben lui en heb geen karakter.
Hoe dan ook: ik wilde dat het ergens anders over zou gaan dan over mijn kilo’s. En de enige remedie was afvallen.

 

Waarom verder afvallen met CLP?

Ik heb nog wat kilo’s te gaan, die ik ook te lijf ga met CLP. Waarom? Omdat het werkt. Er zijn geen strenge regels, geen moetens en niet-mogens. Het is relaxed, afwisselend, haalbaar en er wordt vooral veel gelachen. De verantwoordelijkheid wordt volledig bij jezelf gelaten. Terecht, want er is er maar eentje die het kan doen.