Ik sport 6 dagen per week maar afvallen lukt niet

Nog niet zo lang geleden kwam ik tijdens een verjaardag in gesprek met een vrouw die fanatiek bodypump en andere groepslessen doet in de sportschool. Op de een of andere manier gaat het tijdens verjaardagen altijd over afvallen en voeding. Ik ben er inmiddels aan gewend, maar het blijft grappig..

Stop met sporten.

Mevrouw vertelde dat ze ruim -10Kg was afgevallen maar dat ze ook al weer geruime tijd op dit gewicht blijft steken. Dan is natuurlijk mijn 1e vraag altijd wat iemand aan sport doet. Ze vertelde dat ze maar liefst 4-5 x per week in de sportschool te vinden is en groot fan is van de groepslessen. Dat is fors, maar alleen maar goed natuurlijk. Ah fine , de oplossing ligt dus niet bij haar sport frequentie. Nu is met een glas wijn in mijn hand, en in mijn andere hand een bitterbal niet het beste moment om geloofwaardig over te komen, maar toch durf ik het aan om het over voeding en afvallen te hebben.
Men is vaak geneigd om mij op te sommen wat ze eten, en wanneer ze verteld hebben wat ze die dag gegeten hebben zie ik vragende ogen wachtend op een antwoord of het oké is wat ze eten. Nu verwachtte ze waarschijnlijk op mijn goedkeuring of het juiste advies.

Ik vertelde haar dat ze moest stoppen met sporten. Ze schrok, en snapte niet waarom ik dit zei. Een personal Trainer die op een feestje om 00.30 met (inmiddels een nieuw ) glas wijn en een bitterbal vertelt dat je moet stoppen met sporten komt niet bepaald geloofwaardig over. Ik had haar aandacht..

Alles moet in balans

Herken je je in het verhaal dat je veel sport maar niet afvalt? Lees dan aandachtig verder.
Ik heb haar uitgenodigd om bij mij langs te komen in mijn studio. Ze kon namelijk wel hulp gebruiken. Ik vertelde haar dat het draait om balans. Ze had verteld wat ze at, en ze at gezond. We zijn begonnen met wegen en ze kwam uit op een BMR van 1400. Dit betekent dat ze in rust 1400 kcal op een dag verbrandt. Ze vertelde op de verjaardag dat ze tenminste 4 dagen per week in de sportschool een groepsles deed. Haar calorie behoefte ligt dus hoger dan 1400kcal. Ik had haar al gevraagd om een dagboek bij te houden en exact te noteren hoeveel kcal ze at op een dag. De conclusie van het dagboek? Gemiddeld 1200 kcal per dag.

Ik vertelde haar dat wanneer ze stopt met sporten dat haar calorie inname mooi in balans is omdat ze immers graag nog wat kilo’s kwijt wil raken. Dat is natuurlijk niet mijn daadwerkelijke advies, maar ik heb haar een gepersonaliseerd voedingsschema opgesteld. Dit schema is gebaseerd op het aantal calorieën wat ze mag hebben, rekening houdend met de frequentie sporten.

Resultaat? -5KG in de afgelopen 9 weken. Conclusie? Inname van calorieën en verbruik moeten in balans zijn. Heb je daar moeite mee of snap je niet waarom je geen gewicht verliest? Ook hiermee helpen we je graag. Deze dame sport inmiddels bij ons en heeft het enorm naar haar zin. Het is natuurlijk niet verplicht, maar het is voor ons wel net zo leuk als je dan ook bij ons komt sporten;-)